ХДНБ ім. В. Г. Короленка

вівторок, 11 жовтня 2011 р.

На прес-конференції для представників харківських ЗМІ (радіо "Новая Волна", телебачення "Харьковские известия",газета "День", інформаційне агентство "Статус кво",відділ інформації Харківської міської ради) був оголошений прес-реліз запланованих ювілейних заходів з нагоди 125-річчя ХДНБ
ім. В. Г. Короленка. Директор Бібліотеки В. Д. Ракитянська розповіла про історію Бібліотеки та її досягнення за час свого існування. Торкнулася вона і умов діяльності Бібліотеки за часів незалежності.
На прес-конференції журналісти поставили  запитання щодо  фінансування, комплектування, поцифровування видань, стану книгосховища, коштів, потрібних на реконструкцію, змін у складі користувачів за останні 10 років, змін, які відбулися в Бібліотеці напередодні її ювілею тощо.










 До 125-річчя ХДНБ ім. В. Г. Короленка організована музейна експозиція, присвячена періоду становлення та розвитку бібліотеки.
Експозиція складається з таких розділів:
Акт громадської ініціативи
Нові можливості, нові перспективи
Структура та управління
«Зразкова і найбільш видатна».
У музейній експозиції представлені також експонати з фондів Харківського історичного музею. Державний науково-технічний архів представляє документи, присвячені проекту будівлі Харківської громадської бібліотеки, виконаному академіком архітектури О. М. Бекетовим.
Експонується також банер, подарований бібліотеці Асоціацією випускників Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна і присвячений фундаторам Харківської громадської бібліотеки.
Музейна експозиція розташована в залі для наукових працівників
(2-й поверх).











Відбулося відкриття фотогалереї. Представлені унікальні фотодокументи з історії Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, починаючи з 1880-х років і до сьогодення.
На фотознімках — головний корпус бібліотеки, збудований за проектом академіка архітектури    О. М. Бекетова у 1911 р., нові корпуси, збудовані у другій половині ХХ ст. До складу експозиції входять також фотопортрети, з яких дивляться на нас засновники бібліотеки, утворювачі бібліотечних колекцій, славнозвісні читачі.









Відкрився оновлений Кабінет бібліотекознавства ім. Л. Б. Хавкіної. У відкритті взяли участь професор Московського державного університету культури та мистецтв Ю. М. Столяров та професор Харківської державної академії культури Н. М. Кушнаренко.

Кабінет бібліотекознавства є одним із найстаріших спеціалізованих підрозділів у Харкові, Україні та країнах пострадянського простору. Він був заснований як відділ бібліотекознавства при Харківській громадській бібліотеці (ХГБ) у 1903 р. з ініціативи відомого бібліотекознавця Л. Б. Хавкіної. Відкриття відділу було першою в Російській Імперії спробою об’єднати матеріали з бібліотечної справи для професійної підготовки бібліотекарів.







Відбулася офіційна церемонія поздоровлень та святковий концерт у Палаці студентів Національного університету «Юридична академія України
 імені Ярослава Мудрого»
















Немає коментарів:

Дописати коментар